Şirketler paraya doymadılar

YAP-işlet-devret (YİD) modeli ile hayata geçirilen köprü, tünel ve otoyol projelerini işletme sürelerine dair tartışmalar büyüyor. Daha önce birçok kez işletme süreleri uzatılan, ek tüneller devredilen, matematiksel olarak tutması imkansız garantiler verilen, bu garantilerle maliyetin 4-5 katı kadar garanti ödemesi yapılan YİD projesi müteahhitlerine bir sürpriz daha geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu katıldığı bir televizyon programında “Süre dolunca yeniden ihaleye çıkılıp, şirketler tarafından işletilmesinin devamı sağlanabilir” dedi.

Bakanın açıklamalarına tepki gösteren CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise, “Bakan bey hiç iktidardan gitmeyecekmiş gibi hayal görüyor. Şirketlerin işletme süreleri uzatılarak yeni bir ayrıcalık tanınmak istiyorlar. Astronomik geçiş ücretleri ödeyen vatandaş ise bu projelerin kamuya devredilmesini ve ücretlerin makul seviyelere inmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

BEDAVA TÜNEL

Şirketlere verilen imtiyazları örneklendiren Sarıgül şunları söyledi:

“Göcek Tüneli’nin devamında devlet Göcek 2 Tüneli’ni yaptı. Bu tüneli de Göcek 1 işletmecisine verdi ve işletme süresini 2032’den 2025’e çekti. Ama daha sonra firma tahkime giderek işletme süresini 2030’a çıkardı. Bedava bir tünel daha almış oldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de 2024’te kamuya devri gerekiyordu. Maliyet artışı gerekçesiyle işletilme süresi 4 yıl daha uzatıldı ve maliyeti 810 milyon dolar olan köprüye, şu ana kadar, 1 milyar 950 milyon dolar ödendi.”

Dünyada 43 Türk müteahhit yapıyor

Bakan Uraloğlu önceki gün bir TV kanalında yaptığı açıklamada YİD projelerine değinerek, dünyada bu projeleri hayata geçiren 250 müteahhitten 43’ünün Türk olduğunu söyledi.

Uraloğlu bugüne kadar yapılan 38 YİD projesi için de “Bu projelerde işletme sürelerinin bitmesi sonrası iktidar olarak tekrar ihaleye gidilebilir ve şirketler tarafından işletilmesinin devamı sağlanabilir” dedi. Sözleşmeler gereği Osmangazi Köprüsü 2036’da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2028’de, Avrasya Tüneli 2042’de, Çanakkale Köprüsü 2034’te, Zafer Havalimanı 2044’te, Ankara YHT Garı 2037’de kamuya devredilmesi gerekiyor.

Related Posts

TCMB Başkanı Karahan’dan ortalığı karıştıracak döviz kuru açıklaması!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, döviz kuru politikalarına dair hedeflerinin bulunmadığını belirterek, “Kur politikamızı döviz kurunda aşırı oynaklığı belirleyecek şekilde oluşturuyoruz” dedi. “ARTIŞ BAŞLADI” VURGUSU …

Kırmızı gül fiyatları neden yükseldi?

Anneler Günü yaklaşırken çiçekçilerin ve online satış platformlarının en çok talep gören ürünü yine kırmızı gül oldu. Ancak bu yıl kırmızı gül fiyatları tüketiciyi şaşırtacak seviyelere ulaştı. İnternetteki bazı çiçek sitelerinde 11 adet gülden …

SGK açıkladı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler belli oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genel yazıyla fiili hizmet süresi zammına tabi iş yerlerinden yapılan bildirimlerde bazı meslek kodlarına sınırlama getirilmişti. SGK tarafından yürütülen çalışmayla birlikte listede yer alan 4/a’lı …

Don ve kuraklık soğanı etkilemedi: Tarlada 8 TL’den alıcı buluyor

Türkiye’de 65 ili etkileyen don olaylarının ardından pek çok mahsulün zarar görürken toprak altında yetişen soğanda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Fakat ürünün tarla ve market arasındaki değişen fiyat farkları dikkat çekiyor.

Ünlü spor ayakkabı firması Skechers 9.4 milyar dolara satıldı

Ünlü spor ayakkabı firması Skechers 9.4 milyar dolara satıldı

Trump’ın tarifesi ünlü markayı vurdu: Skechers satıldı

Amerikan ayakkabı ve giyim şirketi Skechers, yatırım şirketi 3G Capital’e, hisse başına 63 dolar karşılığında satıldı. Denizaşırı tedarik zincirlerine dayanan ayakkabı sektörü de ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı tarifelerden etkilenmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir