Şirketler paraya doymadılar

YAP-işlet-devret (YİD) modeli ile hayata geçirilen köprü, tünel ve otoyol projelerini işletme sürelerine dair tartışmalar büyüyor. Daha önce birçok kez işletme süreleri uzatılan, ek tüneller devredilen, matematiksel olarak tutması imkansız garantiler verilen, bu garantilerle maliyetin 4-5 katı kadar garanti ödemesi yapılan YİD projesi müteahhitlerine bir sürpriz daha geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu katıldığı bir televizyon programında “Süre dolunca yeniden ihaleye çıkılıp, şirketler tarafından işletilmesinin devamı sağlanabilir” dedi.

Bakanın açıklamalarına tepki gösteren CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise, “Bakan bey hiç iktidardan gitmeyecekmiş gibi hayal görüyor. Şirketlerin işletme süreleri uzatılarak yeni bir ayrıcalık tanınmak istiyorlar. Astronomik geçiş ücretleri ödeyen vatandaş ise bu projelerin kamuya devredilmesini ve ücretlerin makul seviyelere inmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

BEDAVA TÜNEL

Şirketlere verilen imtiyazları örneklendiren Sarıgül şunları söyledi:

“Göcek Tüneli’nin devamında devlet Göcek 2 Tüneli’ni yaptı. Bu tüneli de Göcek 1 işletmecisine verdi ve işletme süresini 2032’den 2025’e çekti. Ama daha sonra firma tahkime giderek işletme süresini 2030’a çıkardı. Bedava bir tünel daha almış oldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün de 2024’te kamuya devri gerekiyordu. Maliyet artışı gerekçesiyle işletilme süresi 4 yıl daha uzatıldı ve maliyeti 810 milyon dolar olan köprüye, şu ana kadar, 1 milyar 950 milyon dolar ödendi.”

Dünyada 43 Türk müteahhit yapıyor

Bakan Uraloğlu önceki gün bir TV kanalında yaptığı açıklamada YİD projelerine değinerek, dünyada bu projeleri hayata geçiren 250 müteahhitten 43’ünün Türk olduğunu söyledi.

Uraloğlu bugüne kadar yapılan 38 YİD projesi için de “Bu projelerde işletme sürelerinin bitmesi sonrası iktidar olarak tekrar ihaleye gidilebilir ve şirketler tarafından işletilmesinin devamı sağlanabilir” dedi. Sözleşmeler gereği Osmangazi Köprüsü 2036’da, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2028’de, Avrasya Tüneli 2042’de, Çanakkale Köprüsü 2034’te, Zafer Havalimanı 2044’te, Ankara YHT Garı 2037’de kamuya devredilmesi gerekiyor.

Related Posts

Ali Ülker, yönetim kurulu başkanlığı görevini devretti

Ali Ülker, Yıldız Holding’de 2020 yılı Şubat ayından bu yana sürdürdüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Yıldız Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü’ye devretti.

Petrol haftaya yatay başladı

Petrol fiyatları haftaya yatay başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,95 dolardan işlem görüyor.

Çin’de sanayi şirketlerinin karı arttı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, yılın ilk 2 ayındaki gerilemenin ardından ilk çeyreği artışla tamamladı.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bakan Işıkhan duyurdu: Binlerce kişinin emekliliği iptal edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı canlı yayında 9 bin kişi tarafından sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığını duyurdu. Işıkhan, 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatılarak, adreslerine gerekli tebligatların gönderildiğini duyururken, bu kişilere ödenen rakamların faiziyle geri alınması için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanı, İBB’ye yapılan ikinci operasyonda tarihe dikkat çekti!

İBB’ye bu sabah başlatılan ikinci dalga operasyon üzerine CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik operasyonun yapıldığı tarihe dikkat çekerken ”Bu, yargıya siyasetin müdahalesinin en büyük somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir