Trump korkuyu körüklüyor: Nükleer silah çağı başladı mı?

Nükleer Silah Çağı: Trump’ın Dönüşüyle Başladı

Financial Times gazetesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın dönüşüyle birlikte dünya genelinde yeni bir nükleer silah çağı başladı. Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında en azından nükleer silahlanmanın kötü olduğu konusunda anlaşma vardı.

Gidişattan rahatsız olan o dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, 1960’larda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı müzakerelere açtı. 1970’te yürürlüğe giren anlaşmada, Amerikan nükleer şemsiyesinin genişletilerek, müttefiklerin caydırıcılık için nükleer silaha ihtiyaç duymayacağı fikri üzerine düşünülmüştü.

Trump’ın Dış Politika Hamleleri ve Müttefiklerin Soruları

Ancak Trump’ın dış politika kararları, Rusya’ya yakın durması, NATO’ya ve Avrupa’ya mesafeli durması müttefik ülkeleri zor durumda bıraktı. Washington’ın müttefiklerine sağladığı nükleer kalkanı kaybetmesi durumunda ne olacağı ve böyle bir duruma nasıl hazırlıklı olunacağı soruları gündeme geldi.

Nükleer Silah Sahibi Ülkeler ve Artan Tehlike

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na göre, nükleer silah sahibi olan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile sınırlıydı. Ancak anlaşmadan çekilen Kuzey Kore ve anlaşmayı imzalamamış olan İsrail, Hindistan ve Pakistan da nükleer silahlara sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Analistlere göre, Trump’ın Rusya’ya karşı tavrı, Avrupa ve Asya’daki müttefik ülkelerin kendi nükleer kalkanlarını oluşturma isteğine neden olabilir. Bu durumda, nükleer silahlı devletlerin sayısı 25’e kadar çıkabilir.

Nükleer Seçenekler ve Artan Endişe

Bazı ülkeler, Almanya, Polonya, Güney Kore ve Japonya şu anda nükleer seçenekleri değerlendiriyor. Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer silahları paylaşma konusunu tartışıyor. Polonya, Amerikan nükleer savaş başlıklarını topraklarında barındırmayı planlıyor. Japonya ve Güney Kore ise nükleer silahları Çin ve Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı bir güç olarak görme niyetinde.

Related Posts

Mali’de cunta yönetimi siyasi aktiviteleri yasakladı

Mali’de cunta yönetimi bugün siyasi partilerin aktivitelerini askıya aldığını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak “toplumsal düzenin sağlanmasıyla ilgili nedenler” verildi. Bu adım askeri yönetimin muhalefete yönelik artan baskılarının protesto …

Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu

Terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘beyefendi’ diyerek şehit ailelerinin tepkisini alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Irak’ın kuzeyinde şehit olan İstihkâm Uzman Çavuş Önder Özen’in cenaze töreninde korumalar tarafından korunması dikkat çekti. Taytak, Ramazan ayında şehit aileleri için verilen iftar yemeğine katılmış ve şehit ailelerinden büyük tepki almıştı.

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Emniyet’ten İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına cevap: Somut delil yok, ihbar kişisel kanaate dayalı

Emniyet Genel Müdürlüğü, CHP lideri Özgür Özel’in cezaevindeki Ekrem İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Emniyetten yapılan açıklamada somut delil olmadığı belirtilerek ihbarın kişisel kanaate dayalı olduğu vurgulandı.

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü imha edildi

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü Kardinaller Genel Kurulu’nda imha edildi.

İmamoğlu’nun diploması üniversitenin veri tabanından silindi: Artık lise mezunu görünecek

İstanbul Üniversitesi, Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasını usulsüz yatay geçiş gerekçesiyle iptal etmişti. Bu kararın ardından İmamoğlu’nun mezuniyet bilgisi üniversitenin veri tabanından da silindiği bildirilirken artık E-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamalarda İmamoğlu’nun yalnızca lise mezunu olduğu bilgisi yer alacak.