Prof. Dr. Özlü’den grip uyarısı: Ağır tabloyla gelenler arttı

Trabzon’da Grip ve Zatürre Vakalarında Artış

TRABZON – Kış mevsiminin etkisiyle Trabzon’da da grip ve zatürre vakalarında artış gözlemleniyor. Son bir ay içinde öksürme, boğaz ağrısı, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Her yıl kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel grip, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Son zamanlarda ise grip vakalarının zatürreye dönüştüğü hasta sayısında artış yaşanıyor. Grip belirtileri uzun süre geçmeyen hastalar, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi şikayetlerle hastanelere yönlendiriliyor.

‘Zatürre Hastalarında Artış Yaşanıyor’

Medikal Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral enfeksiyonların sıklığında genel bir artış olduğunu belirtti. Mevsimsel koşulların etkisiyle enfeksiyonların arttığını ifade eden Özlü, grip vakalarının mart ayından itibaren azalacağını söyledi.

Viral enfeksiyonların her yıl tekrarlayan bir döngüyle arttığını vurgulayan Özlü, özellikle polikliniklerde ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Ağırlaşan şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyen Özlü, zatürre vakalarında da artış yaşandığını belirtti.

‘Şikayetler Artarsa Tedavi İçin Hekime Başvurun’

Grip ve zatürre arasındaki farkın hastalar tarafından kolayca anlaşılamayacağını belirten Özlü, her iki hastalıkta ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi.

Özlü, şu uyarılarda bulundu: “Eğer ateş yüksekse, ağrılar şiddetliyse, nefes darlığı varsa acilen hekime başvurun. ‘Geçer’ diyerek beklemeyin. Zatürre riski taşıyabilirsiniz. Kendinizi izole edin ve toplu alanlardan uzak durun. Maske kullanın.”

‘Hastalıkları Tanımak Zor Olabilir’

Virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin toplumdan izole olması gerektiğini belirten Özlü, sağlıklı kişilerin de hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ve kapalı mekanlarda virüs bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Özlü, el hijyeninin önemini vurguladı.

Sağlıklı kalmak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özlü, virüslerin yayılmasını engellemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bu dönemde herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.