Nisanda enflasyon kaç olacak? Ekonomistlerin tahmini belli oldu

TÜİK, Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıklayacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da nisan ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Ekonomistlere göre enerji fiyatları ve döviz kuru etkisi enflasyonu yukarı yönlü baskı altında tutuyor ve aylık enflasyon artışının yüzde 3’ün üzerinde olması bekleniyor.

Reuters’ın 11 ekonomist ile yaptığı ankete göre, Nisan ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık bazda ortalama yüzde 3,1 artması bekleniyor. Bu artış oranı, mart ayında kaydedilen yüzde 2,46’lık artışın üzerinde ve enflasyonda hızlanmaya işaret ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 2,8 ile yüzde 3,6 arasında değişkenlik gösteriyor.

Yıllık enflasyonun ise mart ayındaki yüzde 38,1 seviyesinden yüzde 38’e gerilemesinin beklendiği belirtiliyor.

ForInvest Haber’in 20 ekonomist ile yaptığı ankete göre de enflasyonda yukarı yönlü bir seyir öngörülüyor. Nisan ayı için TÜFE’de aylık medyan tahmin yüzde 3,19, ortalama tahmin ise yüzde 3,31 olarak açıklandı. Aylık artış beklentileri yüzde 2,80 ile yüzde 4,00 arasında değişirken, yıllık TÜFE tahminleri ise yüzde 37,30 ila yüzde 39,00 bandında yer aldı.

Ekonomistlere göre, enflasyonda yukarı yönlü riskler özellikle döviz kuru dalgalanmaları ve enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. TÜİK’in açıklayacağı veriler, yılın ikinci çeyreği için enflasyon beklentilerine ışık tutacak.

Related Posts

Trump: ’’Biden’ın ekonomisini düzeltmek’’ için zaman gerek

ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada, ekonomiyi iyileştirmek için kendisine zaman tanınması gerektiğini söyledi. Ticaret Bakanlığı, dün bu yılın ilk çeyreğinde GSYH’nin yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,3 oranında daraldığını açıklamış, veriler 2022’den bu yana ABD’de ilk ekonomik küçülme olarak kaydedilmişti.

2.5 milyar euroluk finansman

TAV Havalimanları ve Fraport, Antalya Havalimanı işletme ve genişleme projesi için bankalarla 13.5 yıllık 2.5 milyar euro tutarında uzun dönemli finansman anlaşmasını tamamladı.

Ali Ülker, yönetim kurulu başkanlığı görevini devretti

Ali Ülker, Yıldız Holding’de 2020 yılı Şubat ayından bu yana sürdürdüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, Yıldız Holding Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü’ye devretti.

Petrol haftaya yatay başladı

Petrol fiyatları haftaya yatay başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,95 dolardan işlem görüyor.

Çin’de sanayi şirketlerinin karı arttı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, yılın ilk 2 ayındaki gerilemenin ardından ilk çeyreği artışla tamamladı.

Emtia piyasalarında ‘tarife iyimserliği’ etkisi

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir