Kredi kartı durduğu yerde cep yakıyor

Kredi Kartı Aidatları Tüketicileri Zorluyor

Türkiye’de kredi kartları, tüketicilerin en büyük sorunlarından biri haline gelmeye devam ediyor. Bankaların her yıl 65 milyar TL’ye yakın bir kredi kartı aidatı topladığı ülkemizde, tüketiciler yüksek faizlerin yanı sıra her yıl kart aidatı adı altında ekstra ödemeler yaparak zor duruma düşebiliyorlar.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartlarıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kredi kartları ülkemizde yaşam için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Yüksek faizlerin yanı sıra bankaların her yıl ekstra ücret talep etmeleri tüketicileri zor durumda bırakıyor” açıklamasında bulundu.

“Tüketici Hakları Reddediliyor”

Yılmaz, tüketicilerin hukuki destek alması gerektiğini belirterek, “Son zamanlarda kredi kartlarından alınan ücretlerin iadesi konusunda derneğimize başvuran birçok tüketici var. Ancak Merkez Bankası’nın tebliğine göre, hakem heyetlerince yıllık kart aidatının alınabileceğine dair tüketici talepleri reddediliyor. Eğer tüketiciler kredi kartı aidatlarının iadesini istiyorlarsa, derneğimizden hukuki destek alarak başvuruda bulunmaları daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

Kredi kartları üzerinden alınan ücretlerle ilgili düzenlemelere de değinen Yılmaz, “Hiçbir talep olmaksızın alınan kredi kartı aidatları yasa dışıdır. Tüketiciyi korumaya yönelik tebliğ ve yönetmeliklerin bakanlık görüşü alındıktan sonra uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“65 Milyar TL Yıllık Kart Aidatı Alınıyor”

Bankaların yıllık olarak 65 milyar TL civarında kart aidatı aldığını belirten Yılmaz, “Bankaların kredi kartlarından mutlaka ücret alması gerekiyorsa, bu ücretin açık bir şekilde tüketicilere sunulması gerekir. Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre belirlenen limitler olmalı ve tüketicinin korunması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra bankalara kart başvurusu yapan tüketicilerin ücretsiz kart seçeneklerinden haberdar edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre limit belirlenmelidir. Tüketicinin korunması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

“Tüketiciyi Koruma Zorunluluğu”

Bankaların tüketicilere talep olmadan kredi kartı limitlerini artırdığını dile getiren Yılmaz, “Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemler tüketiciyi mağdur etmektedir. Tüketicilerin korunması için gerekli adımlar atılmalı ve limit artışlarıyla ilgili tüketicilerin onayı alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Özgür Karabat’tan Mehmet Şimşek’e sert çıkış

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Türkiye’nin ekonomisi Mehmet Şimşek’in dediği kadar iyiyse, neden en ufak iç ve dış şokta sarsılıyor? Program çalışıyorsa neden vatandaşa radar tuzakları kurup milyarlarca liralık kaynak yaratıyorsunuz …

Bir mesajla tüm birikimlerinizi kaybetmeyin! Emeklileri bekleyen büyük tehlike

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismar, kötü muamele ve ihmale karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

Fitch, Belçika’nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa’nın gözde ülkelerinden olan Belçika’nın kredi notunu “AA-“den “A+”ya düşürdü.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? 4 senaryo ortaya çıktı: SGK uzmanından ‘sıfır zam’ uyarısı

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte emekli ve memur maaşları netleşecek. Şu an için en düşük emekli aylığı için 4 farklı zam senaryosu konuşuluyor. Artış oranına göre maaşlar 16 bin 736 TL ile 16 bin 986 TL arasında değişebilir. Ancak kök maaşı düşük olanlar sıfır zam riskiyle karşı karşıya.

Dava sonrası ilk toplantı | TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras, “Fiyat istikrarı en önemli sorunumuz” dedi, enflasyona karşı 4 öneri sıraladı

Dava sonrası ilk toplantı | TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras, “Fiyat istikrarı en önemli sorunumuz” dedi, enflasyona karşı 4 öneri sıraladı

KAAN büyük oynuyor: Endonezya Türkiye’ den 48 savaş uçağı alacak

İlk uçuşunu 21 Şubat 2024’te gerçekleştiren yerli savaş uçağı KAAN, 16 ay gibi kısa sürede ihracat rekoruna imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’nın Türkiye’den 48 adet KAAN alacağını açıkladı. 10 milyar dolarlık anlaşmanın bir diğer önemi iki ülke arasında “ortak üretim modeli” oluşturacak olması.