Kızamık vakalarında artış: Aşı olmayanlar risk altında!

Kış Aylarında Çocuk Sağlığı ve Önlemler

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk havalar çocuklar için hastalık riskini artırıyor. Aileler, miniklerin sağlığını korumak amacıyla çeşitli önlemler almaya çalışırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, hastalıklara karşı önemli bilgiler paylaştı.

Uz. Dr. Bozdemir, çocuklarda sıkça görülen enfeksiyon hastalıkları, soğuk algınlığı, grip, orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre gibi akciğer enfeksiyonu, bademcik, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları ile döküntülü hastalıkların kış aylarında arttığını belirtti. Hijyenin ve ellerin sık sık yıkanmasının çocukları hastalıklardan korumada en önemli etken olduğuna dikkat çekti.

Abur Cubur Tüketen Çocuklar Daha Hassas

Kış aylarında çocukların sağlığını korumanın en önemli adımının el hijyeni olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, ailelerin çocukları hareketli tutmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca öksürme esnasında el yerine peçete veya kola başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Beslenme alışkanlıklarının dengeli olmasının önemine değinen Dr. Bozdemir, abur cubur tüketiminin hastalıklara daha yatkın hale getirebileceğini ifade etti. Ayrıca yeterli uyku ve odaların havalandırılmasının da önemine dikkat çekti.

Hastane Yatışlarına Dikkat

Dr. Eylül Daşcı Bozdemir, aşı karşıtlığının artmasıyla aşılanmamış çocukların hastalıkları daha ağır geçirebileceğine dikkat çekti. Son dönemde kızamık vakalarında artış yaşandığını belirten Dr. Bozdemir, aşıların önemine vurgu yaptı. Ailesinden aşı yaptırmayan çocukların hastaneye yatış ihtimaline değinen Dr. Bozdemir, eksik vitamin ve mineral ihtiyacının doktor kontrolünde giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Evde İzole Edilme Süresi

Hastalıktan sonra çocukların belirli bir süre izole edilmesi gerektiğini belirten Dr. Bozdemir, çocukların kalabalık ortamlarda hastalık bulaştırma riskine dikkat çekti. Oyun alanlarında ve kreşlerde oyuncaklar aracılığıyla hastalık yayılma olasılığına değinen Dr. Bozdemir, ailelere çocuklarına dikkat etmeleri çağrısında bulundu.

Related Posts

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.