Japonya Sokaklarında Çöp Kutusu Bulmak Neden Neredeyse İmkânsızdır?

Japonya’yı ilk kez ziyaret edenlerin aklındaki sorulardan bazılarının, “Sokaklar nasıl çöp dolmuyor?” ve “Tokyo neden bu kadar temiz?” olması kuvvetle muhtemel.

Aslında Japonya’da neredeyse hiç halka açık çöp kutusu olmamasının birkaç mantıklı nedeni var.

Çöp kutularının olmamasının ana sebebi, terörle mücadele etmek desek?

20 Mart 1995’te Tokyo, iç terör saldırısıyla sarsıldı. AUM Shinrikyo adlı tarikat, Tokyo metrosunun çeşitli istasyonlarına laboratuvar yapımı Sarin gazı salarak birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

Sarin gazı son derece toksik olup maruz kalan kişilerde felç ve boğulmaya yol açabilir. Saldırı, düşük suç oranı ve az terör vakası olan bir ülke için büyük şoktu.

Gelecekteki saldırıları önlemek için alınan önlemlerden biri, halka açık çöp kutularının kaldırılmasıydı.

Çöp toplama işlemleri, kamu fonları gerektirir.

Bir diğer sebep ise çöp toplamanın pahalı bir işlem olması. Japonya’da atık toplama işlemleri bireysel belediyeler tarafından yönetiliyor ve büyük ölçüde ücretsiz kamu hizmeti olarak sunuluyor.

Tokyo gibi büyük şehirlerde çöp kutularının yerleştirilmesi, iş gücü taleplerinin artmasına ve yeni fon gereksinimlerine yol açar.

Japonya’da insanlar genellikle çöplerini evlerine götürüp ayırmayı tercih ediyorlar ve kamusal alanların temiz tutulmasına özen gösteriyorlar.

Japonya’da gerçekten hiç halka açık çöp kutusu olmadığını söylemek yanlış olur.

Parklarda, bazı tren istasyonlarında ve umumi tuvaletlerde çöp kutuları bulunabiliyor. Ayrıca otomatların yanında özel geri dönüşüm kutuları da mevcut.

İnsanlar genellikle otomatlardan aldıkları içecekleri bitirip kutuyu buraya atarak yollarına devam ediyorlar.

Özellikle marketlerin içinde çöp kutuları bulabilirsiniz. Ancak bu kutular, müşterilere yönelik olduğu için dışarıdan gelen çöplerin atılması genellikle hoş karşılanmıyor.

Müşterilerin çöp ayrımını düzgün yapmaması veya başka yerlerden büyük miktarda çöp getirmesi durumunda market çalışanları çöpleri ayırmak zorunda kalıyor. Bu nedenle birçok market, çöp kutularını içeriye taşımış durumda.

Kaynaklar: Bloomberg, Get Around Japan

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx