İstanbul’un trafiği kar yağışını etkiliyormuş

İstanbul, En Yoğun Trafikli Şehirler Listesinde Zirveye Oturdu

ABD merkezli bir yazılım şirketinin 2024 yılı raporuna göre İstanbul, dünya genelinde en yoğun trafiğe sahip şehir olarak New York’u geride bıraktı.

Kentte her geçen gün artan motorlu taşıt sayısı, trafik sıkışıklığına neden olurken hava kalitesini de olumsuz etkiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, İstanbul’da kayıtlı araç sayısı 6 milyona yaklaşmış durumda. Bu durum, şehirdeki trafik sorununun boyutunu daha da artırıyor.

“İstanbul’da Trafik, Hem Sağlığı Hem Çevreyi Tehdit Ediyor”

Prof. Dr. Toros, yaptığı açıklamada, İstanbul’daki durumun ciddiyetini vurgulayarak, “İstanbul’da kişiler planladıkları yolu yarım saatte değil, 1-2 saatte tamamlayabiliyorlar. Araçların aşırı dur-kalk yapması atmosfere salınan kirletici maddelerin miktarını artırıyor. Bu durum hem insan sağlığını olumsuz etkiliyor hem de çevreyi kirletiyor.” şeklinde konuştu.

“Hava Kirliliği, İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor”

Toros, motorlu taşıtların neden olduğu hava kirliliğinin solunmasıyla birlikte birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalara göre, her yıl 7 milyondan fazla insanın hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

İstanbul’daki araç sayısının artması, hem bireylerin sağlığını tehdit ediyor hem de küresel iklim değişikliğini hızlandırıyor.

“İstanbul’da Hava Kirliliği, Kar Yağışını Etkileyebiliyor”

İstanbul’da arazi kullanımının değişmesi ve araç trafiğinin yoğunluğu, havanın kimyasal yapısını bozarak dolaylı olarak kar yağışını etkileyebiliyor. Araçlardan çıkan kirletici gazlar, atmosferin kimyasal dengesini bozarak olumsuz etkiler yaratıyor.

Şehirlerde arazi yapısının değişmesi, güneş ışınlarının yeryüzünde daha fazla tutulmasına neden oluyor ve bu da “şehir ısı adası” oluşumuna yol açıyor. Bu durum, kar yağışını etkileyerek yağmur şeklinde yağmasına neden olabiliyor.

 

Related Posts

Maçka’da Bahar Direnişi: Öğrencilerden tutuklu arkadaşlarına şenlikli dayanışma

Özgür Üniversite Hareketi, cezaevinde tutuklu bulunan öğrencilerle dayanışmak amacıyla Maçka Demokrasi Parkı’nda “Bahar Direniş Şenliği” düzenledi. Çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, özgürlük ve adalet talepleri sloganlarla dile getirildi.

CHP’li Erhan Adem’den THK’nın yangın söndürme uçaklarını satışa çıkarmasına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait yangın söndürme uçaklarının satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. Adem, “Yıllarca ‘uçmaz’ denilen, ‘hurda’ yaftasıyla gözden düşürülen o uçaklar, şimdi milyon dolarlık etiketlerle satışa sunuluyorsa; mesele teknik değil, siyasidir. Demek ki uçuyorlardı da, siz indirdiniz. Satılan bir uçak değildir, satılan gökyüzüdür. Susturulan bir kurum değildir, halkın hafızasıdır” dedi.

ABD Büyükelçisi’nden Suriye yorumu

ABD Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye vizyonuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Emekliler için teklif Meclis’e geldi: Bayram ikramiyesi, emekli maaşı ve seyyanen zam artışı…

Türkiye’deki yüksek enflasyon, her geçen gün emeklinin alım gücünün düşmesine neden olurken muhalefet partilerinden Meclis’e emeklileri ilgilendiren bir teklif geldi. Teklifte bayram ikramiyesiyle en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması ve seyyanen zam yer aldı.

2. Dünya Savaşı’ndan kalma heykelden ceset çıktı

2. Dünya Savaşı’ndan kalma simgesel anıtın kafa bölgesinden yaşlı bir adamın cansız bedeni çıkarıldı. Rusya’daki 85 metrelik “Anavatan Çağırıyor” adlı ikonik heykel, Volgograd kentinin simgelerinden biri.

Bütün ülke kaosa sürüklenmişti: İspanya’daki elektrik kesintisine ilişkin ilk raporlar kamuoyuna duyuruldu! Yaşananların nedeni hükümet deneyi mi?

İspanya’da geçen ay yaşanan geniş çaplı elektrik kesintisiyle ilgili ilk incelemelerin raporları ortaya çıktı. İspanyol elektrik şirketlerinin iddiasına göre, hükümet yetkilileri, kesintiden önce yenilenebilir enerji sistemlerinin kapasitesini test etmek için deney yapıyordu. Şirketler, söz konusu deneyin kontrolden çıkması sonucu bütün ülkenin elektriksiz kaldığını öne sürdü.