Havaların ani ısınıp soğuması hastalıklara davetiye çıkarıyor

Soğuk Havada Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri Uzmanından Öneriler

Sağlık Bakanlığı Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı olan Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkilediğini vurgulayarak, “Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına kişiyi doğrudan hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalması gerekir.” açıklamasında bulundu.

Soğuk hava nedeniyle nem oranının düşmesinin solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını belirten Altay, “Soğuk ve rüzgarlı havada, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından attığı virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar havada daha fazla ilerleyebilir ve kaçınılmaz olarak başkalarının bu damlacıkları solumasıyla daha kolay yayılabilir. Daha yüksek nem oranına sahip bölgelerde ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olur.” şeklinde konuştu.

D Vitamini Eksikliği Bağışıklığı Nasıl Etkiliyor?

Prof. Dr. Altay, soğuk havada kapalı ve kalabalık alanlarda daha fazla vakit geçirilmesinin hastalıkların yayılmasını hızlandırdığını belirterek, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırdığını ifade etti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, bunun yanı sıra yeterli ve düzenli uyunması, yeterli su tüketimine özen gösterilmesi, ortamdaki nemin korunması, ellerin sık sık yıkanması, öksürüp hapşırırken ağız ve burnun kapatılması, kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanılması tavsiyelerinde bulundu.

Prof. Dr. Altay, bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyacı olmadığını vurgulayarak, “Doğal beslenmenin, sebze ve meyvenin dışlanmadığı beslenme düzeninde zaten mineral ve vitaminler dengeli şekilde alınmaktadır. Ancak yaşlılar, beslenmede sorun yaşayanlar, bazı kronik hastalar için vitamin takviyesi gerekebilir. Bu kişilerde takviyeye ihtiyaç olup olmadığına bir hekimin karar vermesi ve kullanılacak preparatı da hekimin önermesi en sağlıklı yol olacaktır.” şeklinde konuştu.

Related Posts