Google’dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

Yunuslar Arasındaki İletişim Yapay Zeka Modelleriyle Çözülüyor

Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabilir, birbirlerine yeni beceriler öğretebilir ve kendilerine özgü seslerle iletişim kurabilir. Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacılar, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri keşfetti.

YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR

Bilim insanları, yunuslarla iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de teknolojik gelişmeler yetersizdi. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi, durumu değiştirdi. Bu modellerin eğitiminde büyük veri setleri kullanılıyor ve en iyi eğitilen modeller insanlar gibi cümleler üretebiliyor.

Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli, yunus sesleriyle çalışarak ses girdilerini yorumluyor ve gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor. Model, Google’ın Pixel telefonlarında çalışabiliyor ve araştırmacılar, modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi ve yunusların iletişimindeki yapıları çözümlemeyi umuyor.

Bilim insanları, yunuslarla karşılıklı iletişim kurmak için CHAT adlı bir sistem geliştirdi. CHAT, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmayı hedefliyor ve uzun vadede yunusların dilini anlamayı planlıyor. Geniş dil modelleri süreci hızlandırabilir ve bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarına ışık tutabilir.

Related Posts

Google, otonom araçlarını satışa sunarak pazarda yeni bir dönem başlatabilir

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, Waymo’nun uzun vadeli planları arasında bireysel araç satışının da olduğunu duyurdu. Şirket, sadece ortaklıklar üzerinden değil, doğrudan tüketiciye ulaşarak büyümeyi hedefliyor.

İki güneşli gezegenin keşfinden beynin deneyimlerle ilişkisine, nisandaki bilimsel gelişmeler

Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, evrenin derinliklerinde gizli kalan sırları aydınlatarak, insanlığın karşılaştığı problemlere yeni bakış açıları ve çözümler sunmaya devam ediyor.

Vodafone Business, Tech Connect’te geleceğin teknoloji çözümlerini lanse etti

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, 5G, IoT, bulut teknolojileri, yapay zekâ, bağlantılı dünya ve güvenlik gibi kritik konuların masaya yatırıldığı Türkiye’nin en büyük teknoloji buluşmalarından biri olan Tech Connect’te yeni teknolojilerini de lanse etti. Red Konsol, TechBot ve Robin Hood AI inovasyonlarını ve yenilenmiş servislerini duyuran Vodafone Business, deneyim alanlarında bu teknolojilerini katılımcılara birebir olarak deneyimletti.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

iPhone 16 Pro sınıfta kaldı: Hangi iPhone 16 modeli daha çok satıyor?

Apple iPhone 16’nın piyasaya sürülmesinin ardından ilk satış analizleri geldi. Rapor, tüketicilerin tercihlerinin daha uygun fiyatlı temel iPhone 16 modeline doğru kaydığını, bu modelin Pro ve Pro Max varyantlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir