Gençlerde kalp krizi artıyor! Uzmanlardan enerji içeceği uyarısı: ‘Zehirden hiçbir farkı yok’

Son yıllarda özellikle gençler arasında popülerliği artan enerji içecekleri konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehdi Onaç, enerji içeceklerinin içerdiği yüksek kafein ve şeker miktarı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

“ÖLÜMCÜL RİTİM BOZUKLUKLARINA SEBEP OLABİLİR”

Enerji içeceklerinin kardiyovasküler, genel ve nörolojik etkileri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Mehdi Onaç, içeriğindeki yüksek kafein oranının kalp hızını artırarak tansiyon ve aritmi riskini yükselttiğini söyledi. “Aritmi, gençlerde sık kullanıma bağlı olarak ölümcül ritim bozukluklarına sebebiyet verebilir. Bunun nedeni içeriğindeki yüksek kafein miktarıdır” diyen Dr. Onaç, ayrıca enerji içeceklerinin yüksek şeker oranı nedeniyle kolesterol dengesini bozarak insülin direncine ve ilerleyen yaşlarda tip 2 diyabete yol açabileceğini vurguladı.

“GENÇLERDE ANKSİYETE VE PANİK ATAK GÖRÜLEBİLİR”

Enerji içeceklerinin psikolojik etkilerine de değinen Dr. Onaç, gençlerin daha uzun süre uyanık kalabilmek için bu içecekleri tükettiğini, ancak bunun melatonin seviyesini düşürerek uykusuzluğa sebep olduğunu ifade etti. Uykusuzluk sonucunda gençlerde anksiyete, öfke nöbetleri ve panik atak gibi sorunlar görülebileceğine dikkat çeken uzman doktor, ayrıca enerji içeceklerinin susuzluk hissini baskılayarak böbrek yetmezliği ve karaciğer hasarına neden olabileceğini belirtti.

“ZEHİRDEN FARKSIZ”

Enerji içeceklerinin aşırı tüketildiğinde ve bağımlılık haline geldiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Onaç, “Aslında enerji içeceği tamamen bir zehir. Özellikle kalp hastaları, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlar ile psikolojik sorunlar yaşayan hastaların kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca gebelerin de enerji içeceği, alkol ve sigaradan uzak durması büyük önem taşıyor” dedi.

“DOĞAL YOLLARLA ENERJİ ALINABİLİR”

Gençlerin enerjik kalmak için doğal yöntemlere yönelmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Onaç, düzenli fiziksel egzersizin en etkili çözüm olduğunu belirtti. Haftada 150 dakika orta tempolu koşu, bisiklet sürme, yüzme ve ip atlama gibi kardiyovasküler egzersizlerin uzun vadede kalp sağlığı açısından faydalı olduğunu söyledi. Dr. Onaç, ayrıca düzenli uyku ve 200 mikrogramı geçmeyecek şekilde kafein tüketiminin de doğal enerji kaynakları olduğunu belirtti.

“GENÇLERDE KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR”

Genç nüfus arasında kalp krizi riskinin arttığını ifade eden Dr. Onaç, enerji içeceği tüketiminin bu riski yükselttiğini söyledi. “Gençlerde kalp krizi ihtimalini düşük bekleriz ancak enerji içeceği ve uyarıcı maddeler bu riski artırıyor. Ailede genetik yatkınlık, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam gibi faktörler de eklenirse, bu hastaların enerji içeceğinden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Alkolle karıştırılmasını da kesinlikle istemiyoruz. Zehirden hiçbir farkı yok” dedi.

Related Posts

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.