Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Hadis ne kadar dini ilimse matematik de o kadar dini ilimdir

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: İslam’da Dini ve Din Dışı İlim Ayırımı Yok

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İslamiyet’te dini ilim ve din dışı ilim diye bir ayrım olmadığını belirterek, “İslam medeniyetinin ilim tarihinde dini ilimler, din dışı ilimler diye bir tasnif yoktur. Hepsi dini ilimdir. Yani tefsir ne kadar dini ilim ise astronomi de o kadar dini ilimdir bizim anlayışımıza göre. Hadis ne kadar dini ilimse, matematik de o kadar dini ilimdir” dedi.

Ali Erbaş, Zonguldak ziyaretinde Mustafa Çınar Kuran Kursu’nun açılışını yaptı. Kuran kursunda eğitim görecek çocukların, Kuran’ı Kerim’i daha iyi anlamak için gereken bütün bilimsel eğitimi alacaklarını vurgulayan Erbaş, “Kuran’ı daha iyi anlayabilmek için bazı ilimler gerekiyor. Sosyoloji, psikoloji, biyoloji ilmi. Bir insan ne kadar güzel biyoloji bilirse, ne kadar güzel sosyoloji bilirse Kuran’ı daha iyi anlar. Hatta ne kadar matematik bilirse Kuran’ı Kerim’i daha iyi anlar. Kuran’ı Kerim’de öyle matematiksel konular var ki, bir insan astronomiyi iyi bilirse Kuran’ı daha iyi anlar” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımızı güzel ahlakla yetiştirirsek toplum olarak kurtuluruz”

Farklı bilim dallarının Kuran’ı daha iyi anlamak için kullanılması gerektiğini vurgulayan Erbaş, “Yasin Suresi’nde, ‘Güneş kendisi için tayin edilmiş bir yörüngeye doğru akmaktadır, bu Allah’ın koyduğu bir ölçüdür’, astronomi ilmi Kuran’ı daha iyi anlamamıza vesile oluyor. İşte burada bizim çocuklarımız Kuran’ı öğrenirken, Kuran’ı daha iyi anlamak için öğrendiğimiz ilimleri de öğrenecekler inşallah. Onun için İslami ilimlerde, İslam medeniyetinin ilim tarihinde dini ilimler, din dışı ilimler diye bir tasnif yoktur. Hepsi dini ilimdir. Yani tefsir ne kadar dini ilim ise astronomi de o kadar dini ilimdir bizim anlayışımıza göre. Hadis ne kadar dini ilimse, matematik de o kadar dini ilimdir bize göre, bizim anlayışımıza göre. Bütün kitaplar ‘Allah’ın kitabını daha iyi anlayayım’ diye okunursa o kitaplar okunduğu sürece nafile ibadet etmiş oluruz. Bu hakikati aklımızdan hiç çıkartmayalım. İnşallah bizim bu metodumuz tuttu. Milli Eğitim Bakanlığımızla hatta Gençlik Bakanlığımızla, Aile Bakanlığımız ile yaptığımız protokollerimiz hep iyi insan yetiştirmek üzeredir. Cenabıhakk’ın takdiri ve Kuran’ın hedefi, amacı da iyi insan yetiştirmektir. Biz neslimizi, çocuklarımızı güzel ahlakla yetiştirirsek toplum olarak kurtuluruz. Birbirini seven, birbirine saygı gösteren, düşüncesine, inancına saygı gösteren bir toplum, komşuluk ilişkileri; işte o zaman millet olarak biz daha iyi durumlara geliriz” diye konuştu.

Kuran kursu açılışının ardından Erbaş, kent merkezinde gelerek Valilik ziyaretinde bulundu. (DHA)

“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – 78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün ifadesi ortaya çıktı; tüm suçu personel ve danışmanlarda buldu!

TIKLAYIN – “İşkence” ve “kaçırma”dan şikâyet edilmişti: MHP Burdur İl Başkanı Mustafa Gün ve Ülkü Ocakları İl Başkanı Emre Ünlü’nün 14 yıla kadar hapsi isteniyor!

TIKLAYIN – CIA: Covid-19 muhtemelen bir laboratuvar sızıntısından kaynaklandı

TIKLAYIN – Spor yazarları, Galatasaray – Konyaspor karşılaşmasını değerlendirdi: Halil Umut Meler, Galatasaray’ın futbol oynamayı unuttuğu gibi hakemliği de unutmuş!

Related Posts

İmamoğlu’ndan mesaj var: ‘Televizyonlara çıkarıp bize iftira atanların bir avuç rantçı olduğunu kendiniz tescil etmiş oldunuz’

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bir avuç insana sağladığınız rant dönemi çoktan bitti. Televizyonlara çıkarıp bize iftira atanların bir avuç rantçı olduğunu da kendiniz tescil etmiş oldunuz” açıklamasını yaptı.

Ölümden bir saniyeyle kurtuldular! TIR’ın altında ezileceklerdi

Esenyurt’ta kırmızı ışıkta karşıya geçmeye çalışan iki yaya, TIR’ın altında kalmaktan son anda kurtuldu. O anlar araç içi kamerasına yansıdı.

ABD tarifeleri, Game of Thrones setini zora soktu

Trump’ın yabancı yapımlara yüzde 100 vergi uygulama planı, “Game of Thrones” sayesinde turizm patlaması yaşayan Dubrovnik’te sektörü ve yerel ekonomiyi tehdit ediyor. Yapımcılar ve yatırımcılar çekim planlarını askıya alırken belirsizlik büyüyor.

CHP’li isimden Bakan Yumaklı’ya pestisit sorusu

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, son yıllarda pestisit kullanımının hızla arttığına dikkati çekerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya “Geri çevrilen zehirli ürünler iç piyasaya mı sunuluyor?” sorusunu yöneltti.

Acun’a 2 milyar liralık borçlanma hakkı

Medya patronu, sunucu ve Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanı Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu TV8’e SPK’dan iyi haber geldi. TV8’in 2 milyar liralık borçlanma aracı ihracı başvurusu onaylandı.

Çorum’da silahlı saldırıya uğrayan kişi ağır yaralandı

Çorum’da evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan kişi ağır yaralandı. Ekiplerin olay yerinde yaptığı incelemede çok sayıda boş kovan tespit edildi. Polis saldırıyı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.