ÇGD Başkanı Kıvanç El: “Gazeteci susarsa toplum da kaybeder”

Gazeteci Uğur Mumcu Anısına Düzenlenen Panelde Gazeteciliğin Durumu Değerlendirildi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında gerçekleştirilen “Can Çekişen Gazetecilik: Fail Kim?” adlı panel, Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti. Panelde, Türkiye’deki gazetecilik alanındaki mevcut durum ve bu durumun toplumsal sonuçları derinlemesine değerlendirildi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Kıvanç El ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazeteciliğin karşı karşıya olduğu tehditlere ve sorunlara dikkat çekti. El, bu tehlikeleri ele alacaklarını belirtirken, gazetecilere yönelik saldırıların ve tehditlerin hükümet ve siyasetin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Ancak, El aynı zamanda gazeteciler arasındaki dayanışma eksikliği ve örgütlenme zorlukları gibi iç problemleri de dile getirerek, “Bu problemlerin sorumluları farklı olabilir” dedi.

El, toplumun yeterli destek sağlayamamasının birçok gazetecilik mücadelesinin başarısız olmasına neden olduğunu, dezenformasyon yasasına karşı verdikleri mücadelede toplumdan yeterli destek alamadıklarını belirtti. “Eğer toplumun desteğini alabilseydik, o yasa iptal edilirdi” diyerek, gazeteciliğin sadece bir meslek olmadığını, aynı zamanda tüm toplumun haber alma hakkı olduğunu vurguladı.

Gökhan Durmuş ise Türkiye’de gazeteciliğin tarihsel olarak sürekli baskı altında olduğunu ve Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden bu yana 32 yıl geçmesine rağmen, faillerin hala ortaya çıkmadığını söyledi. Durmuş, AKP iktidarıyla birlikte gazeteciliğin sadece hapsetmekle kalmayıp, biçimini değiştirdiğini belirterek, “Toplumun haber alma hakkına sahip çıkmaması nedeniyle gazetecilik bu noktaya geldi” şeklinde konuştu.

Panelde ayrıca, gazetecilerin maruz kaldığı baskılar ve toplumsal bilinç eksikliği ile bu baskılara karşı daha etkili mücadele yöntemlerinin bulunması gerekliliği üzerine tartışmalar yapıldı.

Related Posts

Mali’de cunta yönetimi siyasi aktiviteleri yasakladı

Mali’de cunta yönetimi bugün siyasi partilerin aktivitelerini askıya aldığını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak “toplumsal düzenin sağlanmasıyla ilgili nedenler” verildi. Bu adım askeri yönetimin muhalefete yönelik artan baskılarının protesto …

Öcalan’a ‘beyefendi’ diyen MHP’li vekil şehit cenazesinde böyle korundu

Terörist başı Abdullah Öcalan’a ‘beyefendi’ diyerek şehit ailelerinin tepkisini alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Irak’ın kuzeyinde şehit olan İstihkâm Uzman Çavuş Önder Özen’in cenaze töreninde korumalar tarafından korunması dikkat çekti. Taytak, Ramazan ayında şehit aileleri için verilen iftar yemeğine katılmış ve şehit ailelerinden büyük tepki almıştı.

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Trump, Basra Körfezi’ne “Arap Körfezi” diyecek

Emniyet’ten İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına cevap: Somut delil yok, ihbar kişisel kanaate dayalı

Emniyet Genel Müdürlüğü, CHP lideri Özgür Özel’in cezaevindeki Ekrem İmamoğlu’na yönelik suikast iddialarına ilişkin açıklamada bulundu. Emniyetten yapılan açıklamada somut delil olmadığı belirtilerek ihbarın kişisel kanaate dayalı olduğu vurgulandı.

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü imha edildi

Papa Franciscus’un balıkçı yüzüğü ve kurşun mührü Kardinaller Genel Kurulu’nda imha edildi.

İmamoğlu’nun diploması üniversitenin veri tabanından silindi: Artık lise mezunu görünecek

İstanbul Üniversitesi, Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasını usulsüz yatay geçiş gerekçesiyle iptal etmişti. Bu kararın ardından İmamoğlu’nun mezuniyet bilgisi üniversitenin veri tabanından da silindiği bildirilirken artık E-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamalarda İmamoğlu’nun yalnızca lise mezunu olduğu bilgisi yer alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir