Rapor: Her 5 şirketten biri fiilen iflas etti, icra dosyaları rekor seviyede

Türkiye’de Her 5 Şirketten Biri ‘Zombi’ Durumunda

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İcra ve İflas Raporu”na göre, Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık olarak beşte biri iflas durumunda bulunuyor. Rapora göre, icra dosyaları da rekor seviyelere ulaştı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapor, Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay tarafından hazırlandı. Rapora göre, birçok şirket iflas etmiş durumda olmasına rağmen, resmi olarak iflaslarını ilan etmeyerek faaliyetlerine asgari seviyede devam ederek ‘zombi şirket’ haline gelmiş durumda. Bu şirketler, mali sıkıntılarına rağmen yeniden finansman, düşük faiz ya da kamu destekleri gibi yöntemlerle iflastan kurtulmaya çalışıyor.

Zombi Şirket Oranı Yüzde 20’ye Yaklaştı

Raporda, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi daralması ve reel sektördeki kârlılık erozyonu gibi faktörlerin etkisiyle, zombi şirket oranının yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştığı belirtildi. Verilere göre, Türkiye’de neredeyse her beş şirketten biri, sürekli zararlarla, borçlanma ve yapay yaşam destekleriyle (teşvikler, sübvansiyonlar, düşük faizli krediler vb.) faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye ayrıca, IMF’nin “The Rise of the Walking Dead: Zombie Firms Around the World” raporuna göre, halka açık olmayan şirketler arasında zombi şirket oranında yüzde 13 ile birinci sırada yer alıyor.

Finansal İstikrar Tehdit Altında

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye’deki zombi şirketlerin artışı finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde yüksek faiz oranları ve KOBİ’lere uygulanan vergi ve teşvik politikaları gibi faktörler, bu şirketlerin oranını giderek arttırıyor.

İcra Dosyalarında Rekor Artış

Raporda ayrıca, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarındaki artış da ele alındı. 2015 yılında icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısı yaklaşık 26,2 milyon iken, 2023 yılında 38,3 milyona yükseldi ve 2024’te 32,7 milyona geriledi.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra ve iflas dairelerinde bir dosyanın ortalama işlem süresi 2023 yılında 582 gün iken, 2024 yılında 918 güne çıktı. Bu yüzde 57’lik artış, sistemin yavaşladığının önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

Türkiye’de işçilerin yüzde 14,02’si sendikalı; Türk Metal en fazla üyeye sahip sendika

Türkiye’de işçilerin yüzde 14,02’si sendikalı; Türk Metal en fazla üyeye sahip sendika

Elektrikli araç almak bugünden itibaren daha pahalı

Otomotiv sektöründe ÖTV oranlarına yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla birlikte içten yanmalı, hibrit ve elektrikli motorlu tüm araçların ÖTV oranları yeniden belirlendi. Elektrikli otomobillerde en düşük ÖTV oranı yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltilirken, şarjlı hibritlerde oran yüzde 45, benzinli, dizel ve LPG’li araçlarda ise yüzde 70 olarak belirlendi. Yeni oranlar yüzde 70 ile yüzde 220 arasında değişti.

Emlak vergisi yargı yolcusu

Emlak vergisine esas arsa rayiç bedelleri tepkilere neden oldu. 30 katı bulan artışların ardından yargı yolu göründü. Artışlar, 8 Eylül Pazartesi gününe kadar yargıya taşınmazsa itiraz süresi doluyor.

Kamu bankalarından emeklilere özel yeni fırsat: Artık ücretsiz olacak

Kamu bankaları, emeklilere özel kampanyalarını genişletiyor. Ziraat Bankası ve Halkbank emeklilere yönelik yeni fırsatlarını duyurdu. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren ücretsiz hizmetlere Hızlı Geçiş Sistemi etiketi ve İSPARK otoparklarından …

Altın fiyatları ABD’den gelen veriler sonrası yükselişe geçti: 22 Temmuz Salı güncel gram ve çeyrek altın fiyatı

Altının ons fiyatı dolar endeksinin zayıflaması ile yükselişini sürdürdü. ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indireceğine yönelik senaryolar, ABD ile diğer ülkeler arasındaki tarife müzakereleri ve Pazar günü yapılan Japonya seçimleri de altının yukarı …

Uruguay’dan Kaçan 3 Angus Kayıp

Hatay’da besici İbrahim Yumuşak, Uruguay’dan getirdiği 3 angusun kaybolduğunu duyurdu.