‘Bu dönemde artan grip okulların tatile girmesiyle azalacak’

Üst Solunum Enfeksiyonları Hastalık Sayıları Rekor Düzeyde

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum enfeksiyonlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Doğan, mevcut dönemin hastalık sayılarının rekor seviyelere ulaştığını söyledi.

Süreç hakkında konuşan Doç. Dr. Doğan, “Şu anda hastalık sayılarının en yüksek olduğu dönemdeyiz. Okulların kapanmasıyla toplumsal dolaşım azalacak, bu da hastalığın yayılmasını engelleyecek ve vakaların azalmasına yol açacaktır” dedi.

‘Bulaşma Riski Azaltılmalıdır’

Doç. Dr. Doğan, grip hastalığının başlıca sebeplerinden birinin influenza virüsü olduğunu belirtti. “Influenza virüsü farklı alt kırılımlara sahip ve domuz gribi de bu türlerden biridir. Benzer etkilere sebep olabilir; ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler gösterir. Bazı kişilerde ciddi ağrılara neden olabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir” diye ekledi.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında bulaşma riskini azaltmanın önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “Enfekte olan kişilerin virüsü başkalarına bulaştırmaması gerekmektedir. Öksüren kişilerin ağızlarını kollarıyla kapatmalarını ve maske takmalarını öneriyoruz. Ayrıca el hijyenine de dikkat etmek gerekmektedir. Yüksek risk grubundaki insanlara antiviral ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Doğan, “Bu virüsler benzer etkilere sahiptir ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Kişinin hastalığa verdiği tepki hastalığın seyrini belirler” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Türk kahvesi içen herkes bu hataya düşüyor!

Türk kahvesi, sadece bir içecek değil; sohbetlerin, misafirperverliğin ve geleneklerin ta kendisi. Ancak uzmanlar, pek çok kişinin bu keyifli alışkanlık sırasında farkında olmadan büyük bir hataya düştüğünü belirtiyor. Üstelik bu hata, uzun vadede sağlığınızı olumsuz etkileyebilir!

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.