1.700 yıllık savaş nihayet aydınlanıyor: Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü

Maya Sunağının 1.700 Yıllık Sırları Aydınlanıyor!

MS 4. yüzyıla ait Maya sunağının çizimleri, Amerikalı arkeologları şaşkına çevirdi. Guatemala’daki Tikal Maya yerleşiminde bulunan sunak, 1.700 yıllık bir savaşın izlerini taşıyor.

Brown Üniversitesi’nden arkeologlar, Tikal kentinin dışında bulunan bu sunağın çizimlerini analiz ederek önemli keşiflere imza attı. Çizimlerde, Maya Krallığı ile Meksika’nın Teotihuacan şehri arasındaki uzun süren düşmanlığa işaret eden kanıtlar ortaya çıktı.

Çizimlerde, tüy başlık takan bir figürün rüzgar tanrısını temsil edebileceği düşünülüyor. Ancak yapılan bir çalışma, bu çizimlerin Maya sanatından ziyade Teotihuacan şehrinin stil özelliklerini taşıdığını ortaya koydu. Bu keşif, Maya Krallığı ile Teotihuacan arasındaki siyasi anlaşmazlıklara ışık tutuyor.

Guatemala’nın kuzeyinde bulunan Tikal, Teotihuacan’dan gelen liderlerin ritüel nesneleri kopyalamak için ziyaret ettikleri ve buraya izler bıraktıkları bir bölge olarak biliniyor. Bir araştırmanın başyazarı olan Stephen Houston, “Teotihuacan’ın Tikal’e bıraktığı izler açık bir şekilde görülebilir” diyor.

Arkeologlar, sunağın darbe döneminde inşa edildiğini düşünüyor. Sunakta diri diri gömülmüş bir çocuk figürü bulundu ve bu uygulamanın Teotihuacan’da yaygın olduğu biliniyor. Tikal’da nadir görülen bu yöntem, Teotihuacan’a karşı duyulan öfkeyi yansıtıyor.

Maya uygarlığında genellikle binalar yıkılıp tekrar inşa edilirdi, ancak bu sunak ve kale gömülerek terk edildi. Bu politik gerilim, Tikal krallığının büyümesini engellemedi ve Teotihuacan darbesinden sonra bile bölge, Maya uygarlığının merkezi olarak varlığını sürdürdü.

Related Posts

Google, otonom araçlarını satışa sunarak pazarda yeni bir dönem başlatabilir

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, Waymo’nun uzun vadeli planları arasında bireysel araç satışının da olduğunu duyurdu. Şirket, sadece ortaklıklar üzerinden değil, doğrudan tüketiciye ulaşarak büyümeyi hedefliyor.

İki güneşli gezegenin keşfinden beynin deneyimlerle ilişkisine, nisandaki bilimsel gelişmeler

Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, evrenin derinliklerinde gizli kalan sırları aydınlatarak, insanlığın karşılaştığı problemlere yeni bakış açıları ve çözümler sunmaya devam ediyor.

Vodafone Business, Tech Connect’te geleceğin teknoloji çözümlerini lanse etti

İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, 5G, IoT, bulut teknolojileri, yapay zekâ, bağlantılı dünya ve güvenlik gibi kritik konuların masaya yatırıldığı Türkiye’nin en büyük teknoloji buluşmalarından biri olan Tech Connect’te yeni teknolojilerini de lanse etti. Red Konsol, TechBot ve Robin Hood AI inovasyonlarını ve yenilenmiş servislerini duyuran Vodafone Business, deneyim alanlarında bu teknolojilerini katılımcılara birebir olarak deneyimletti.

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

iPhone 16 Pro sınıfta kaldı: Hangi iPhone 16 modeli daha çok satıyor?

Apple iPhone 16’nın piyasaya sürülmesinin ardından ilk satış analizleri geldi. Rapor, tüketicilerin tercihlerinin daha uygun fiyatlı temel iPhone 16 modeline doğru kaydığını, bu modelin Pro ve Pro Max varyantlarına kıyasla belirgin şekilde daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir